Aboneaza-te GRATUIT la Revista de Management

Home Cerinte-9001 Auditul Exemple Diverse Pune-o-intrebare FORUM
Custom SearchCustom Search

Proceduri de sistem

Un sistem de management al calitatii opereaza cu ajutorul unor proceduri de sistem. Aceste proceduri de sistem sunt documente scrise pe hartie sau pe calculator si fac parte din documentele care planifica sistemul deoarece ele contin descrieri ale modurilor de lucru, respectiv de procese. (Sa ne reamintim ca un sistem este construit din mai multe procese).


In functie de marimea organizatiei, de numarul si complexitatea proceselor, se profileaza amploarea documentatiei in general si a procedurilor in particular. Se pot scrie tot atatea proceduri cate procese se deruleaza in organizatie. Acolo unde se desfasoara mai multe procese de acelasi fel sau foarte asemanatoare, se poate documenta (scrie) o singura procedura pentru toate. Deasemenea, si in sens opus, un proces poate fi descris in mai multe documente.


Standardul de baza ISO 9001 cere in mod obligatoriu un numar de 6 proceduri. De obicei acestea sunt denumite generic proceduri de sistem iar cele pe care organizatia alege sa le documenteze (scrie) in plus se numesc generic proceduri operationale.


Standardul solicita cele 6 proceduri pentru ca ele au rolul unei structuri de rezistenta pentru sistem. Modurile de lucru (procesele) descrise in cele 6 proceduri se refera la:

1) modul in care trebuie tinute sub control documentele din organizatie,

2) modul cum sunt tinute sub control inregistrarile organizatiei,

3) modul in care este tinut sub control produsul gasit neconform,

4) modul in care se efectueaza auditul intern,

5) modul in care se controleaza actiunile corective si

6) modul in care se controleaza actiunile preventive.


Procedurile sunt deci documente care arata cum anume se desfasoara activitatile, astfel incat oricine sa poata lucra fara sa greseasca.Introducere

calitate

principii fundamentale

standarde calitate

avantaje 9001

documente sistem

manualul calitatii

proceduri de sistem

cum scriem obiective

PlanDoCheckAct

sistem si procesColaboratori
Pentru Tine.Eu
Director articole
Director Web